Ottima vine cu cele mai bune placinte la PLAI

Sustinem arta si o aducem in fata ori de cate ori putem. PLAI este mai mult decat numele artistilor de pe afis, mai mult decat locul pe care l-am ales pentru desfasurarea lui, mai mult decat iti poti inchipui fara sa participi.

1185800_336187346517345_1897682121_n

PLAI se simte si se traieste in fiecare an – este una dintre declaratiile care consideram noi ca se poatriveste foarte bine cu spiritul evenimentului.

Ottima este prezenta la PLAI si crede in valorile festivalului, va invitam sa fiti alaturi de noi!  Voi buna, surprize si patiserie pe masura!

Si daca tot am adus vorba de patiserie sa vedem de unde provine.

Cuvantul romanesc “placinta” isi are originea in latinescu placenta care inseamna “prajitura”, dar primele mentiuni despre acest fel de mancare dateaza de pe vremea egiptenilor, in jurul anului 9.500 in Hr, acestia fiind primi care au gatit prima crusta de placinta. Pe vremea aceea placintele egiptene erau cunoscute sub denumirea de “galettes” si erau umplute cu ors, ovaz, secara si unse cu miere si coapte in forme primitive de patiserie.

Print

Daca egiptenii au gatit prima crusta de placinta, trebuie sa stiti ca, cei care au inventat aluatul de placinta au fost grecii. Aluatul care era o pasta rezultata din amestecul de apa si faina in care se aseza carnea, avea intr-un fel rolul de vas in care era gatita carnea, pastrandu-se astfel sucurile si aromele. Mai tarziu Romanii au diversificat reteta folosind pui, vita, dar si midii sau peste.

1320415203patiserie

In America cei care introduc placintele sunt primi colonisti, tot ei sunt si cei care adapteaza retetele in functie de tehnicile de gatit si ingredientele disponibile.

In tara noastra, primele placinte au fost gatite de greci de pe vremea faraonilor.  Retetele variaza de la o zona la alta, de la un bucatar la altul, insa ingredientele de baza raman aceleasi: faina, apa si grasime, iar umplutura un ameste de branza si ou, sau branza dulce si fructe de padure, urda si marar, branza dulce si stafide, etc

patiserie

In Romania exista multe obieciuri si taditii legate de placinte, fiecare regiune istorica din tara noastra are o reteta.  La fel cum si fiecare familie are o reteta transmisa din generatie in generatie!

Placintele framantate de noi sunt gustoase iar compozitia pastrata cu sfintenie. Ingredientul secret si patiserii priceputi fac din patiseria noastra locul cu cele mai delicioase produse! Va invitam sa le gustati in cadrul Festivalului PLAI.

Locatia Muzeul Satului Banatean, 13-15 septembrie 2013.

Toate la o calitate OTTIMA!