Înregistrați-vă acum

Autentificare

Parolă pierdută

Ați pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link prin e-mail, care va crea o nouă parolă.

Autentificare

Înregistrați-vă acum

Constanța, Informații și Prezentare

Constanța, Informații și Prezentare

Constanța, Informații și Prezentare – inima Dobrogei este indiscutabil Constanța, unde cu siguranță veți găsi oferte de cazare destul de ieftine. Tomis, antică colonie grecească, cel mai important port din bazinul Mării Negre, dispunând de o plajă de 12 km. Numele actual al localităţii (Constanța) a fost adoptat din secolul IV, după ce împăratul Constantin a construit aici un cartier – Constantiniana.

Ştiaţi că? Numele Tomisului a fost pus în legătură cu legenda lui Iason, care ar fi trecut pe aici, în fruntea argonauţilor, după ce furase lâna de aur de la regele Colhidei (Georgia de azi), Eestes.

Constanța, Informații și Prezentare

Fiica acestuia Medeea, îndrăgostită de Iason, l-a însoţit credincioasă. Absyrtos, fratele ei, a fost sacrificat de eroul grec şi tăiat în bucăţi (grecescul tomein înseamnă a tăia), aruncate în calea tatalului, pentru a-l oblige să renunţe la urmărire.

Constanta

De altfel, nu ar fi exclus ca numele Capului Midia să trimită tot la Medeea. Însă aceasta este doar o simplă legendă, fără acoperire istorică. Din anticul Tomis, fondat de greci, ajuns ulterior sub stăpânirea romanilor, puteţi vedea, ruinele cetăţii, cu zidul de incinta, din Parcul Arheologic de pe Bd. Ferdinand.

Citiți căteva articole interesante despre România:

Mai sunt termele romane de pe Bd. Marinarilor, iar lângă Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, mormântul pictat din secolul al IV-lea, pe care sunt reprezentate simboluri creştine.

Poetul Ovidiu

Piaţa centrală poartă numele poetului Ovidiu, care a trăit ultimii nouă ani din viaţă (8-17) pe aceste pământuri barbare de la marginea Imperiului Roman, descrise în Tristia şi Epistulae ex Ponto.

După modelul statuii lui Ovidiu, pe care o vedeţi aici s-a făcut una identică, amplasată în Sulmona, locul naşterii poetului. Statuia tronează în faţa clădirii fostei Primarii, proiectată în stil neoromânesc de arhitectul Ion Mincu. În prezent aici funcţionează Muzeul de Istorie şi Arheologie.

La parter sunt expuse cele mai valoroase piese:

  • colecţia de statuete de tip Tanagra (din epocile elenistica şi romană timpurie),
  • vase ceramice antropomorfe,
  • sculpturile tomitane descoperite în 1962 (bustul zeiţei Isis,
  • aedicula cu dublă reprezentare a zeiţei Nemesis,
  • grupul statuar Fortuna cu Pontos,
  • statuia Şarpelui Glykon (secolul al -II-lea), reprezentând o zeitate din mitologia asiatică),
  • colecţiile de bijuterii din aur (inele, cercei, brăţări, pandative, cruciuliţe), geme şi camee etc.

În sălile de la etaj, sunt expuse copii după statuetele Gânditorul de la Hamangia şi Femeie şezând (cultura Hamangia – epoca neolitică). De asemenea, mai există şi piese de ceramică aparţinând culturilor Gumelnița şi Boian.

Edificiul Roman cu Mozaic

Lângă muzeu, puteţi vizita Edificiul Roman cu Mozaic – un emporium din secolul al IV-lea, cu suprafaţa de 2.000 m2, care a păstrat o sală cu un splendid mosaic policrom de 850 m2, decorat cu motive geometrice şi vegetale.

Este imposibil să nu vă lăsaţi vrăjiţi de atmosfera cosmopolitană a Constanței. La o simplă preumblare prin oraş vă vor ieşi în cale moschei în stil maur, biserici armeneşti, catedrale romano-catolice, biserici ortodoxe româneşti, biserici bulgăreşti ori greceşti.

Moscheea Carol

Moscheea Carol I a fost construită între 1910-1912 în stil arabo-bizantin după modelul moscheii Konia din Anatolia pentru comunitatea musulmană din Dobrogea. Interiorul păstrează frumosul covor al lui Abdul Hamid al II-lea, cu dimensiunile 9 x 16 m şi greutatea de 490 kg, care a fost donat de sultan moscheii din Insula Ada Kaleh (>69).

140 de trepte urca în spirală până în vârful minaretului de 47 m, de unde se deschid vederi largi asupra centrului oraşului.

Biserica romano-catolică Sf. Anton de Padova a fost construită între anii 1935 şi 1937 după modelul bazilicilor romanice de secol XIII din nordul Italiei. Genovezii au întemeiat în Constanța, în secolul al XII-lea, o colonie care a prosperat rapid şi au construit Farul Genovez (1860) cu o înălţimea de 8 m. Acesta poate fi văzut şi azi pe malul mării.

În timpul regelui Carol I, a fost modernizat portul maritim, lucrare executată sub conducerea inginerului Anghel Saligny. Tot atunci, au fost construite numeroase hoteluri şi un impresionant Cazinou (1909), în stil Art Nouveau. Cazinoul a devenit simbolul Constanței.

Cazinoul Constanta

Fireşte că unui oraş de pe malul mării, cu peste 100 de specii de peşti şi vieţuitoare maritime, i se poate atribui o notă bună. Aici puteți găsi sturioni, pisică de mare, scorpia şi dragonul de mare, steluţe de mare, peşti Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopata, peştele pisica şi chiar un Delfinariu.

Muzeul de Artă

Muzeul de artă deţine valoroase opere semnate de artiştii Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Teodor Pallady, Teodor Aman, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Frederick Storck şi Corneliu Baba.

Muzeul de sculptură Ion Jalea, găzduit de o clădire în stil neoromânesc, construită între anii 1919 şi 1920, de Victor Stephanescu, deţine peste o sută de sculpturi donate de artistul dobrogean Ion Jalea, oraşului Constantă.

La 17 km sud-est de Constanța au fost descoperite o serie de galerii (biserici şi chilii), săpate în muntele de cretă Tibişirul, de lângă Canalul Dunăre–Marea Neagră. Aceste încăperi labirintice alcătuiesc Complexul monahal de la Basarabi–Murflatar, datat în anul 992.

Se crede că aici s-a aflat prima mănăstire de pe teritoriul României. Pereţii bisericilor rupestre sunt acoperiţi de interesante inscripţii cu caractere gotice, slavone şi greceşti. Tot aici veți găsi şi desene, simboluri creştine, figuri geometrice în continuă degradare din păcate. Din raţiuni de conservare, complexul nu este accesibil turiştilor.

Despre Link Building


Urmați-mă

Lasa un comentariu

Suma 37+8 ( 45 )