Înregistrați-vă acum

Autentificare

Parolă pierdută

Ați pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link prin e-mail, care va crea o nouă parolă.

Autentificare

Înregistrați-vă acum

Delta Dunării

Delta Dunării

Delta Dunării – la vărsarea Dunării în Marea Neagră, a luat naştere o deltă, unanim apreciată drept unul dintre cele mai fabuloase locuri din Europa. Cu o suprafaţă de 2.681 km2, Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai întinse rezervaţii de ţinuturi umede. În același timp, este şi cea mai vastă zonă de stufărişuri compacte din lume.

Aproximativ 50% din suprafaţa Deltei Dunării se află temporar sub apă (mai ales primăvara), 45% este permanent acoperită cu apă şi doar 5% (grindurile) reprezintă adevăratul “uscat”, neinundat niciodată.

Delta Dunării, cele trei brațe

Puteţi naviga de-a lungul celor trei braţe principale ale deltei, unde veți găsi și opțiuni de cazare: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe. Sistemul de transport fluvial le acoperă aproape în întregime. Pe grinduri se întind ancestrale sate pescăreşti, cu totul izolate de ape și de restul lumii. Dintre acestea putem enumera localitatea Maliuc, Jurilovca, Sf. Gheorghe, Mila 23, Murighiol ori Crişan.

Delta Dunării Sf. Gheorghe

Pentru turiştii care nu pot concepe viaţa fără confort, există hoteluri de lux, hoteluri plutitoare şi complexuri turistice, unde nu le va lipsi nici una din facilităţile urbane. Cei care doresc să guste o experienţă mai aparte, pot alege să se cazeze direct în gospodăriile localnicilor. Îl veţi putea urmări pe stăpânul casei cum pleacă la pescuit, încă de cum mijesc zorii, şi veţi putea mânca la prânz cele mai proaspete capturi, preparate în cele mai ingenioase feluri.

Nu vă veţi mai satură de pește cât timp veţi sta aici. Veţi fi serviţi cu celebrul borş de peşte, sarmale din pește, crochete din morun, saramura de peşte şi plachie, storceag de pește alături de nelipsita mămăliguţă şi mujdei de usturoi. De asemenea, se poate savura şi icre de ştiuca, raci fierţi şi pui de baltă. Pentru explorarea locurilor închiriaţi o barcă, preferabil cu ghid şi treziţi-vă de dimineaţă pentru a cunoaşte adevărata delta.

Labirintul canalelor înguste

Delta Dunării poate fi surprinsă cel mai bine străbătând labirintul canalelor înguste, mărginite de stuf, papură şi rogoz. Dacă aveţi puţin noroc, iar ghidul dumneavoastră este priceput, această “arcă a lui Noe”, unde au fost identificate peste 1.200 de specii de plante şi copaci, 320 de specii de păsări şi 100 de specii de peşti, vă va dezvălui câteva dintre secretele ei.

Totul este atât de plin de viaţă aici! Aerul vibrează de zborul înaripatelor care ţâşnesc de pretutindeni (pelicani, lebede, cormorani, călifari, egrete, lopătari, lişiţe, vulture codalbi). Sub ape se pot vedea unduirile peştilor (morun, nisetru, păstrugă, cegă, biban, ştiucă, crap, caracudă, caras). Prin stufărişuri mişună tot soiul de vieţuitoare pe care le veți admira cu bucurie.

În deltă trăiesc şi broaşte ţestoase, şerpi, vipere, nutria, vulpi, vidre, bizami, porcul mistreţ, câinele enot etc. Nu veţi uita aşa uşor priveliştea covoarelor de nuferi, albi şi galbeni, întrerupte din loc în loc de insulele de plauri. Nici arborii seculari şi plantele căţărătoare, care alcătuiesc stranii peisaje în Pădurea Letea ori Caraiman. Ambele declarate rezervaţii (nu puteţi pătrunde în ele decât pe baza unui permis şi însoţiţi de un ghid).

Ornitologia

Ornitologia

Dacă vă interesează în mod special ornitologia, înscrieţi-vă la programele de birdwatching organizate de agenţiile de turism. Cea mai bună perioadă pentru a face asta este cuprinsă între luniile aprilie şi septembrie. În zona Roșca-Buhaiova, se află cea mai mare colonie de pelicani (creţi şi comuni) din Europa. Alte două colonii de pelicani creţi sunt de găsit pe insulele Ceaplace şi Prundul cu Păsări de pe Lacul Sinoe.

Insula Sacalin de pe braţul Sf. Gheorghe şi lacurile Isac şi Uzlina adăpostesc alte zone de cuibărit pentru specii rare de păsări. La Gura Portiţei, între Marea Neagră şi Lacul Golovița, se întinde o plajă îngustă, foarte populară în rândul celor care caută o alternativă la staţiunile aglomerate de pe litoral.

Vechiul sat de lipoveni este accesibil cu vaporaşul ori şalupă de la Jurilovca (călătoria durează circa o oră). Dacă tot aţi ajuns aici, căutaţi în spatele bisericii lipoveneşti din Jurilovca, cele 17 căsuţe care alcătuiesc Schitul Babițelor, unde se retrag la bătrâneţe lipovencele sărmane din sat.

O altă plajă se întinde pe o lungime impresionantă la distanţă de 3 km de Sfântu Gheorghe, la gura de vărsare a braţului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. În acest sat din inima deltei se organizează în fiecare vară festivalul de film Anonimul.

Plaja de la Sulina

Plaja de la Sulina

La distanţă de circa o oră şi jumătate, la Sulina se afla o altă plajă sălbatică, formată la vărsarea Dunării în mare. Amplasată la gura de vărsare a Canalului Sulina în Marea Neagră şi accesibilă doar pe calea apei, Sulina deţine titlul de cel mai estic oraş al ţării. În acest port stăpânit până la mijlocul secolului al XIX-lea de piraţi, şi-au găsit ultimul loc de odihnă străini de toate seminţiile, din cele mai îndepărtate colţuri ale pământului, din Malta până în Danemarca, din Turcia până în Germania şi din Africa până în Rusia.

În Cimitirul Maritim îşi dorm somnul de veci marinari, piraţi, prinţi şi prinţese, simpli funcţionari ori călători care au ajuns din întâmplare pe aceste meleaguri. Căutaţi o piatră funerară a Ecaterinei Moruzi, nepoata prinţului Ioan Sturdza, pe cea a temutului pirat grec Giorgios Kontoguris, marcată cu semnul clasik al “meseriei” (un cap de mort cu două oase încrucişate).

Mai puteți găsi piatra funerară a lui Thomas Rutheford, mecanicul şef al vasului englezesc cu aburi Kepler, sau monumentele gemene ale celor doi îndrăgostiţi englezii, Anna Margaret Princle şi William Webster, care au murit înecaţi.

Un alt monument imortalizează dragostea unei fetiţe pentru sora ei mai mică, după care a sărit în fântână pentru a o salva. Cimitirul este împărţit în patru secţiuni, în funcţie de religia celor înmormântaţi aici : cimitirul orthodox de rit vechi (lipovenesc), cimitirul catholic, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc.

Cea mai tânără plajă de pe litoralul românesc al Marii Negre este vegheată de farul cu înălţimea de 48 m, construit de englezii şi austricii din dispăruta Comisie fluvială a Dunării de Jos, înfiinţată în 1870.

Sărăturile din Murighiol

Sărăturile din Murighiol (87 ha) s-au dezvoltat în jurul lacului omonim, situat între localităţile Murighiol şi Plopu. Apele bogate în săruri şi nămol mineralizat i-au atras denumirea de Murighiol, din turcescul moru, “violet” şi ghiol, “lac”. Aici cuibăresc numeroase specii de păsări:

  • pescăruşul cu capul negru (Larus melanocephalus),
  • chira de baltă (Sterna hirundo),
  • rața cu ciuf (Netta rufina),
  • prundăraşul de sărătura (Charadrius alexandrinus),
  • piciorongul (Himantopus himantopus),
  • ciocintorsul (Recurvirostra avosetta),
  • corcodelul cu gât negru (Podicepsnigricollis),
  • chirghita cu aripi albe (Chlidonias leucopterus),
  • chirghita cu obraz alb (Cglidonias hybridus),
  • ciovlica (Glareola pratincola)

Mai sunt și rândunicile de mare, sitarul de mal, gâsca de zăpadă şi gâsca de semănătură. Fondat de tătarii veniţi din Crimeea, satul Muringhiol, la 40 km de Tulcea, a fost populat după războiul din 1877-1878 de ruşii lipoveni din comunele învecinate.

Poarta de intrare în lumea Deltei Dunării

Poarta de intrare in lumea Deltei Dunarii

Principala poarta de intrare în lumea Deltei Dunării este oraşul Tulcea, din al cărui port pleacă regulat vapoare spre cele mai importane destinaţii din zonă. Puteţi naviga de-a lungul celor trei braţe principale ale deltei: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe (ultimele două sunt, de fapt, subdiviziuni ale braţului Tulcea), pe care sistemul de transport fluvial le acoperă în întregime.

În Tulcea, oraş întemeiat pe locul anticei cetăţi Aegyssus, se afla un muzeu dedicat Deltei Dunării, incluzând şi un acvariu. Treceţi şi pe la Muzeul de Artă (fostul Palat al Papei de la Tulcea, 1870), care expune principalele lucrări ale unor artişti avangardişti interbelici de marcă. Găsiți detalii despre suprarealistul Victor Brauner, Frederic Storck, Oscan Han, Ion Jalea, Gheorghe Petrascu, iar pentru ceva diferit, îndreptaţi-vă spre moscheea Azizie (1876), o remarcabilă construcţie cu 32 de ferestre.

Orașul Tulcea

Orașul Tulcea

În aproprierea oraşului Tulcea au fost întemeiate trei dintre cele mai frumoase aşezăminte monahale dobrogene: mănăstirile Cocoș, Celic Dere şi Șaon, aflate la mică depărtare una de cealaltă. Se spune că împreună cu basilica de la Niculiţel, ar fi dispuse în forma unei cruci.

Mănăstirea Celic Dere (1840) adăposteşte osemintele celor mai vechi martiri din Dobrogea-Epictet şi Astion, despre care se vorbeşte şi în Acta sanctorum Iulii. Acestea au fost găsite în mai 2001 la Halmyris (azi Dunavățu de Jos). Mănăstirea Saon (1846) este un alt colţ de paradis de pe malul Dunării. Măicuţele cresc păuni şi struţi, a căror exotică prezență aproape că le-a devenit familiară celor care trec mai des pe aici.

Despre Link Building


Urmați-mă

Lasa un comentariu

Suma 37+8 ( 45 )