Înregistrați-vă acum

Autentificare

Parolă pierdută

Ați pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link prin e-mail, care va crea o nouă parolă.

Autentificare

Înregistrați-vă acum

Litoralul Mării Negre, Stațiuni

Litoralul Mării Negre, Stațiuni

Litoralul Mării Negre – În antichitate „Mării Negre”, i se spunea Pontus Euxinius, adică “marea primitoare”, “ospitaliera”, “binevoitoare străinilor”. De-a lungul litoralului românesc sudic, care se întinde între Capul Midia şi Vama Veche, se găsesc atât sălbatice ţărmuri stâncoase, cât şi exotice plaje cu nisip fin.

Numeroase staţiuni au fost înfiinţate în zonă – Mamaia, Năvodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp, Costineşti, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn şi Mangalia. Staţiunea Mamaia (3 km nord de Constanța), situată pe un cordon de nisip dintre Marea Neagră şi Lacul Siutghiol, concentrează 20% din locurile de cazare oferite de litoralul românesc.

Litoralul Mării Negre, Eforie Nord

Stațiunea Eforie Sud (18 km sud de Constanța)

Eforie Nord (14 km sud de Constanța), s-a dezvoltat după 1894, când Eforia Spitalelor Civile din București, a construit aici un sanatoriu. Cele două baze de tratament posedă instalații pentru băi calde (cu apă sărată concentrată, provenită din Lacul Techirghiol sau din mare).

Stațiunea Eforie Sud (18 km sud de Constanța)

Stațiunea Eforie Sud (18 km sud de Constanța)

Eforie Sud (18 km sud de Constanța), se remarcă prin minunata rivieră maritimă care coboară în trepte succesive spre plajă, cu o lungime de 2 km. Aici a fost înfiinţat din 1892 primul stabiliment balnear din Dobrogea. Până în 1950 s-a numit Carmen Sylva (numele literat al reginei Elisabeta, soţia regelui României, Carol I).

Stațiunea Costineşti (28 km sud de Constanța)

Stațiunea Costineşti (28 km sud de Constanța)

Costineşti (28 km sud de Constanța), situată la altitudinea de 2-4 m, este staţiunea preferată a tinerilor români. Plaja din Costineşti, orientată spre sud, este expusă la soare în tot cursul zilei, privilegiu cu care puţine plaje din Europa se pot mândri.

Stațiunea Techirghiol (18 km sud de Constanța)

Stațiunea Techirghiol (18 km sud de Constanța)

Techirghiol (18 km sud de Constanța) este o staţiune balneară de pe malul unui lac cunoscut pentru proprietăţile curative ale nămolului organogen. Mănăstirea Sf. Maria Techirghiol, având în centru o frumoasă biserică transilvăneană din lemn, de secol XVII, a fost mutată aici în 1951. Complexul monahal include o bază de tratament modernă (Sf. Pantelimon) şi facilităţi de cazare.

În zona Lacului Techirghiol iernează gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), una dintre cele mai rare specii din lume.

Stațiunea Mangalia (44 km de Constanța)

Stațiunea Mangalia (44 km de Constanța)

Mangalia (44 km de Constanța) s-a dezvoltat pe locul anticei colonii Callatis, fondată de greci în secolul VI-lea i. Hr. şi revitalizate de genovezi, în secolele XIII-XIV. Era numită şi Pangalia, adică “cea mai frumoasă” în greaca bizantină. Este singura staţiune maritimă în care se găsesc izvoare minerale (sulfuroase, mezotermale şi radioactive).

Mangalia are şi alte atracţii în afară de plajă – vestigiile unei bazilici romano-bizantine din secolele V-VI, geamia Esmahan Sultan (1590), în stil maur şi Muzeul de arheologie. La 3 km de staţiune puteţi vizita Herghelia Mangalia, cu un hipodrom care oferă plimbări cu trăsura de-a lungul Marii Negre.

Stațiunea Venus (3 km nord de Mangalia)

Stațiunea Venus (3 km nord de Mangalia)

Venus (3 km nord de Mangalia), este situată pe un promontoriu ce coboară în pantă, formând un frumos amfiteatru natural. În partea de sud a staţiunii există un pavilion amenajat pentru ungeri cu nămol sapropelic şi băi sulfuroase.

Stațiunea Jupiter (5 km nord de Mangalia)

Stațiunea Jupiter (5 km nord de Mangalia)

Jupiter (5 km nord de Mangalia), este o staţiune climaterică estivală situată între pădurea Comorova şi ţărmul mării. Plaja întinzându-se pe un kilometru de-a lungul unui golf. Este deosebit de pitorească.

Stațiunea 2 Mai (6 km sud de Mangalia)

Stațiunea 2 Mai (6 km sud de Mangalia)

2 Mai (6 km sud de Mangalia), un mic sat întemeiat de lipoveni, este frecventat mai ales de familii de tineri şi de cei care caută liniştea într-un loc cât mai puţin turistic. De fapt este una dintre cele mai mici staţiuni de pe litoral.

Stațiunea Vama Veche (10 km sud de Mangalia)

Stațiunea Vama Veche (10 km sud de Mangalia)Vama Veche (10 km sud de Mangalia), este epicentrul distracţiei estivale, fiind frecventată de studenți, hipsteri şi petrecăreţi. Cea mai colorată şi veselă staţiune de pe malul Mării Negre!
Mulţi prefera să ocolească aceste staţiuni în sezonul estival, căci atunci plajele lor sunt atât de pline încât nu mai poţi arunca un ac şi caută colţuri mai liniştite și mai sălbatice.

Unii se îndreaptă spre plajele de la Vadu (lângă satul Corbu), sau spre cele din Deltă – Gura Portiţei, ori Sfântu Gheorghe (unde se organizează annual, în luna august, prestigiosul Festival Internaţional de Film Independent, Anonimul).

Clima litoralului românesc

Clima litoralului românesc al Marii Negre este temperat continentală, cu uşoare influenţe marine. Vara, temperatura medie este de 22 grade celsius. Plajele româneşti prezintă avantajul unei expuneri la soare de până la 10-12 ore zilnic.

În zilele cu arşiţă (în care temperatura la suprafaţa plajei urcă până la 40 grade), brizele marine bogate în aerosoli, răcoresc atmosfera. Având o salinitate destul de redusă, Marea Neagră oferă condiţii optime pentru practicarea sporturilor subacvatice şi nautice.

Amatorii de înot, nu se tem aici de maree ori de curenţi şi nici de animale marine periculoase. Aveţi posibilitatea de a urma la Mangalia, ori Neptun, cure speciale de talasoterapie ori cure cu Gerovital şi Aslavital, faimoase produse româneşti, care previn îmbătrânirea prematură şi revigorează organismal.

Galerie de Imagini Litoralul Mării Negre, Stațiuni

Despre Link Building


Urmați-mă

Lasa un comentariu

Suma 37+8 ( 45 )