Înregistrați-vă acum

Autentificare

Parolă pierdută

Ați pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link prin e-mail, care va crea o nouă parolă.

Autentificare

Înregistrați-vă acum

Ostomie, tot ce trebuie să știți despre această procedură chirurgicală

Ostomie, tot ce trebuie să știți despre această procedură chirurgicală

Ostomie, tot ce trebuie să știți despre această procedură chirurgicală. Termenul provine din latinescul „ostium” care înseamnă „deschidere”.

Ostomia este o procedură chirurgicală pentru a realiza o deschidere în peretele abdominal. Prin această deschidere se poate permite eliminarea de către organism a urinei și fecalelor.

Deschiderea e cunoscută sub numele de „stoma”. Derivă din cuvântul grec „gură” și are o asemănare cu membrana mucoasă a gurii. Să descoperim mai multe despre subiect în acest articol de blog.

În ce situații trebuie să recurgem la ostomie?

Indicațiile pentru efectuarea unei ostomii includ:

 • boala Crohn;
 • cancerul colorectal;
 • cancerul ovarian;
 • colita ulcerativă;
 • polipi colonici;
 • IBS cronic (sindrom de colon iritabil);
 • intervenții chirurgicale extinse;
 • deformare a măduvei spinării;
 • tulburări neuromusculare;
 • traume sau obstrucții.

Progresele în tehnologia medicală și expertiza chirurgilor au minimizat în mare măsură complicațiile, rezultând un prognostic îmbunătățit. Chirurgul va decide asupra efectuării unei ostomii după examinarea istoricului cazului, examinarea fizică și teste relevante.

De obicei, pacientului i se cere să nu mănânce cu câteva ore înainte ca procedura de ostomie să fie efectuată. Ostomia se efectuează sub anestezie generală și se recomandă o ședere în camera de recuperare după operație.

Pacientului i se arată cum să gestioneze ostomia și să continue o viață normală după procedură. În prezent, sprijinul și sensibilitatea oamenilor față de procedurile de ostomie au crescut enorm.

Se fac eforturi pentru eradicarea stigmatizării în jurul procedurii prin formarea asociațiilor și a grupurilor de sprijin. Diverse produse de gestionare a ostomiei sunt acum disponibile, la fel ca în cazul unor consumabile medicale.

Ostomie: tipuri de proceduri chirurgicale

1. Ileostomie

O ileostomie este o ostomie chirurgicală care creează o deschidere în ileon pentru a ocoli intestinul gros. O ileostomie este indicată în cazurile de boală Crohn, cancer colorectal, cancer ovarian, colită ulcerativă etc.

O ileostomie poate fi temporară sau permanentă.

Sunt necesare radiografii regulate și urmăriri pentru a vă asigura că anastomoza s-a vindecat complet. Procedura de ileostomie este de două tipuri: ileostomie finală și ileostomie în buclă.

 1. ileostomie finală. Într-o ileostomie finală, colonul și rectul sunt îndepărtate chirurgical, iar capătul ileonului este scos prin stomă;
 2. ileostomie temporară/buclă. Într-o ileostomie în buclă, rectul și colonul nu sunt îndepărtate, ci o buclă din intestinul subțire este scoasă prin intestinul subțire.

Îngrijirea unei ileostomii implică schimbarea regulată a pungii de ileostomie și respectarea liniilor directoare oferite de spital după operație.

O persoană cu ileostomie poate îndeplini confortabil cele mai multe sarcini pe care le efectua înainte de procedură și poate continua să ducă o viață normală.

2. Urostomia

Urostomia e procedura chirurgicală pentru o deviere urinară. Aceasta direcționează urina să părăsească corpul după îndepărtarea chirurgicală sau deteriorarea tractului urinar.

Urostomia e indicată după intervenții chirurgicale extinse, deformări ale măduvei spinării, tulburări neuromusculare sau obstrucții. Cele două tipuri principale de urostomii sunt:

 1. conducta ileală. În acest tip de urostomie se folosește un segment scurt al capătului intestinului pentru a crea stoma. Celălalt capăt este conectat la uretere permițând trecerea urinei prin conducta ileală recent formată în stomă unde este colectată de o pungă de stomie;
 2. ureterostomia. În acest tip de urostomie, ureterele sunt conectate direct la peretele abdominal pentru a crea o stomă. Fluxul de urină nu e controlat, prin urmare, un sac de stomie trebuie plasat la stomă.

3. Colostomia

Colostomia este o intervenție chirurgicală în care capătul intestinului gros este deviat către o deschidere în peretele abdominal pentru a crea o „stomă” în care poate fi atașată o pungă pentru colectarea fecalelor.

O colostomie poate fi efectuată în caz de leziune, blocaj, boala Crohn, cancer colorectal, polipi colonici, IBS cronică, colită ulcerativă și diverticulită.

O colostomie poate fi temporară sau permanentă. Prin devierea deșeurilor corporale, intestinului i se poate permite să vindece zonele sale iritate și inflamate. Odată ce vindecarea este completă, colostomia poate fi îndepărtată pentru a restabili funcționarea normală.

În cazul în care o parte a intestinului nu poate fi recuperată sau este rănită permanent, poate fi necesară o colostomie definitivă. Tipuri de colostomii:

 1. colostomie sigmoidă. Se face pentru a devia fecalele din porțiunea inferioară a intestinului gros. Scaunul care e produs după o colostomie sigmoidă este mai solid în comparație cu alte tipuri de colostomii;
 2. colostomie transversală. Colonul transvers traversează partea superioară a abdomenului. Scaunul transvers e, de obicei, mai moale deoarece apa nu a fost complet absorbită;
 3. colostomie descendentă. Colonul descendent trece prin partea stângă a abdomenului. Scaunul produs după o colostomie descendentă este mai ferm. Scaunul a trecut prin părțile funcționale ale colonului, apa suplimentară fiind absorbită de corp;
 4. colostomie ascendentă. Colonul ascendent este situat de la începutul intestinului și trece din partea dreaptă a intestinului. În acest tip de colostomie o mică parte a intestinului rămâne funcțională, ceea ce crește conținutul de lichid din scaun.

Cum se poate trăi cu o ostomie

Cu o mai mare conștientizare, stigmatul asociat unei ostomii este eradicat. Oamenii au început să înțeleagă că o ostomie este la fel de normală ca orice altă intervenție chirurgicală.

Există o serie de consumabile medicale pentru ostomie care permit ascunderea situației. Complicațiile asociate cu procedura pot fi ușor gestionate de medici.

În aceste condiții, devine o procedură sigură ce îmbunătățește mult prognosticul și calitatea vieții. După procedură, pacienții, în majoritatea cazurilor, își pot continua activitățile obișnuite.

Aceștia își pot relua viața socială și profesională avută înainte de a fi supuși intervenției chirurgicale. Nu acționează ca un obstacol în calea călătoriei, a socializării, a muncii, a sportului sau a practicării de hobby-uri.

Concluzie

Ostomia în sine nu ar trebui privită ca un handicap. De fapt, este ceva ce permite oamenilor să ducă o viață normală. Este firesc să fii îngrijorat de a face o ostomie.

Însă o viață cu ostomie e la fel de normală ca viața cu orice altă intervenție chirurgicală. Mai ales odată ce persoana este obișnuită cu gestionarea de rutină a unei pungi de ostomie.

Pentru servicii de advertoriale și link building nu uitați să intrați în contact cu noi! Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp. Să facem împreună pașii necesari spre creșterea vizibilității în mediul online.

Despre Link Building


Urmați-mă

Lasa un comentariu

Suma 37+8 ( 45 )