Înregistrați-vă acum

Autentificare

Parolă pierdută

Ați pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link prin e-mail, care va crea o nouă parolă.

Autentificare

Înregistrați-vă acum

România, Informații și Istorie

România, Informații și Istorie

România, Informații și Istorie – se spune că România, este o bijuterie ascunsă, situată în sud-estul Europei. Capitala țării, București, este chiar numită „Micul Paris”. Peisajul românesc cuprinde  aproximativ o treime suprafață muntoasă și o treime suprafață împădurită. Restul fiind format din dealuri și câmpii. Clima este temperată și marcată de patru sezoane distincte.

România se bucură de o bogăție considerabilă de resurse naturale. Avem teren fertil pentru agricultură, pășuni pentru animale, păduri, rezerve de petrol, metale, inclusiv aur și argint în Munții Apuseni, numeroase râuri care furnizează hidroelectricitate, chiar și pe coasta Mării Negre, care este locul ambelor porturi și stațiuni. Turismul în România, nu este dezvoltat așa cum ar trebui și de asemenea opțiunile de cazare.

Puteți citi un articol despre bisericile fortificate din transilvania, un articol în care prezentăm câteva curiozități despre bisericile forticate.

14 lucruri interesante despre România

 • Numele „România” provine din cuvântul latin „Romanus”, care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman”.
 • Palatul Parlamentului din capitala României este cea de-a doua clădire din lume ca dimensiune, după Pentagon. Clădirea are o înălțime de 84 m. Este și cea mai grea clădire din lume.
 • Bucureștiul este numit și „Micul Paris”. Arcul de Triumf al orașului a fost construit în anul 1935, pentru a fi modelat după Arcul de Triumf din Paris.

Ce spun legendele despre București

 • Potrivit legendei, Bucureștiul a fost numit după un păstor numit Bucur, care era îndrăgostit de o tânără doamnă numită Dâmbovița, ca și râul care curge prin oraș.
 • Calea Victoriei a fost primul drum construit în București și inițial numit Drumul de lemn. De ce? Pentru că era pavat cu trunchiuri și scânduri de copaci.
 • Monumentul Memorial al Renașterii sărbătorește luptele și victimele Revoluției din România, din anul 1989, care a răsturnat comunismul.
 • Rețeaua feroviară de 22.298 km a României este a 15-a cea mai extinsă din lume. Rețeaua de transport în comun a Bucureștiului, este a patra din Europa.
 • Francesco Illy, fondatorul companiei Illycaffè, sa născut în Timișoara, România în 1892. A inventat de asemenea prima mașină automată de cafea espresso cu aburi.

Laureați ai Premiului Nobel

 • În România sunt patru laureați ai Premiului Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) și Stefan Hell (chimie).
 • Castelul Peleș din Sinaia, Brașov, a fost primul castel european luminat în întregime de curent electric. Electricitatea a fost produsă de către uzina propriu-zisă a castelului, iar sistemul său de încălzire centrală, construit în 1888, este încă funcțional și astăzi. În anul 1889, Timișoara a devenit primul oraș din Europa care a avut iluminat electric stradal.
 • Cea mai înaltă biserică din lemn din lume și cea de-a doua cea mai înaltă structură din lemn din Europa se află în Săpânța Peri, Maramureș, din nord-vestul României. Biserica înaltă de 257 de picioare este acoperită de o cruce de 23 de picioare care cântărește 1000 kg.
 • Primul premiu perfect 10, premiat la Jocurile Olimpice, a fost acordat gimnastei românce Nadia Comăneci, pentru interpretarea sa din Montreal, Canada, in anul 1976.
 • Limba română este veche de 1.700 de ani.
 • Cele mai vechi fosile Homo sapiens, până în prezent, au fost descoperite în 2002 în sud-vestul României, în Peștera de Oase. Vârsta fosilei este estimată la 37.800 până la 42.000 de ani.

Castelul Bran, Cea mai cunoscută locație din România

Lumea cunoaște castelul Bran, ca fiind casa fictivă a contelui Dracula, vampirul din Dracula, a lui Bram Stocker. Deși nu este clar cât de mult a știut Stocker, despre castel atunci când a scris romanul, acesta este încă învăluit în misterul care atrage mii de vizitatori în fiecare an. Fantomele celor care au intrat în interiorul zidurilor castelului Bran, se spune că încă se aud pe holuri, iar sătenii au raportat că au auzit plânsete noaptea târziu.

Legenda mai spune că cel puțin o parte din cetățenii orașului Bran, sunt strigoi, oameni ale căror suflete își părăsesc noaptea corpul pentru a teroriza satul, încurajând în continuare folclorul vampirilor orașului Bran, situat lângă Brașov.

Caracter cu influență Romană

Poporul român își are o mare parte din caracterul său etnic și cultural din influența romană. Această identitate antică a fost remodelată în mod continuu de poziția româniei pe principalele rute de migrație continentală. Românii se consideră descendenți ai vechilor romani care au cucerit sudul Transilvaniei sub împăratul Traian în anul 105 și dacii care locuiau în munții din nordul Câmpiei Dunării și în Bazinul Transilvaniei.

În timpul retragerii romane sub împăratul Aurelian în anul 271, coloniștii romani și dacii sau căsătorit, rezultând o nouă națiune. Atât rădăcinile latine ale limbii române, cât și credința ortodoxă estică, la care majoritatea românilor aderă, au ieșit din amestecul acestor două culturi.

De la sosirea hunilor în secolul al V-lea până la apariția principatelor Țării Românești și a Moldovei, în secolul al XIV-lea, poporul român a dispărut practic din istoria scrisă. În acest timp, România, a fost invadată de mari migrații populare și de războinici care călăreau pe Câmpia Dunării.

Siguranța din munții Carpați

Se crede că, în fața violenței neîncetate, românii au fost forțați să se mute, găsind siguranță în Munții Carpați. În timp ce șeful militar Helmuth von Moltke a comentat: „Rezistența care sa dovedit a fi aproape inutilă, românii nu mai puteau să se gândească la nici un fel de apărare, decât să zboare”.

În următorii 600 de ani, ținuturile românești au servit drept puncte de luptă pentru ambițiile conflictuale ale vecinilor lor. Românii nu au putut suporta presiunile imperiale mai întâi de la bizantini și apoi de la turcii otomani, la sud în Constantinopol (acum Istanbul), sau mai târziu de la imperiul habsburgic la vest și de la Rusia la est.

Principatele Țării Românești și ale Moldovei

În 1859, principatele Țării Românești și ale Moldovei au fost unite, iar în 1877 ei și-au proclamat independența față de Imperiul Otoman, drept România modernă. Acest lucru a fost însoțit de o conversie de la alfabetul chirilic la latină și de un exod al studenților care au căutat studii superioare în Europa de Vest, în special în Franța.

În ciuda începutului său de stat european, România în secolul XX a produs mai mulți intelectuali de renume mondial, printre care compozitorul Georges Enesco, dramaturgul Eugène Ionesco, filozoful Emil Cioran, istoricul religiei Mircea Eliade și laureatul Nobel George E. Palade.

Despre Link Building


Urmați-mă

Lasa un comentariu

Suma 37+8 ( 45 )